Zajímavosti, pěstování a specifické vlastnosti bandolských vín

Pokud jste četli náš článek o nejstarší vinařské oblasti v Provence Bandolu, jistě vás zaujme i tento, o zajímavostech a specifických vlastnostech bandolských vín. 

Abyste dobře pochopili podstatu bandolských vín, musíte nejdříve vědět, s jak omezeným prostorem a produkcí vinaři pracují. Bandolské vinice zabírají zhruba 1600 ha vinic a v Bandolu se vyprodukuje 55 000 hl vína ročně. Pro srovnání v celé Provence se ročně vyrobí asi 1 500 000 hl vína z celkové rozlohy 30 000 ha vinic. 

Vinice v Bandolu se vyznačují nejen na evropské, ale i celosvětové poměry vysokým stářím keřů vinné révy, což samo o sobě díky přirozené redukci zajištuje vysoce kvalitní hrozny pro výrobu vína. U mladších keřů pak vinaři provádějí poměrně výraznou redukci výnosu, v některých případech až na polovinu, aby docílili vyšší jakosti hroznů. Nutí je k tomu i apelační pravidla, která vychází z tradičních a osvědčených postupů vedoucích k zachování kvality vín a ve Francii jsou zároveň ukotvena legislativně. Většina vinařů si tuto podmínku dobrovolně posunuje ještě dál. Jinak by sice vyrobili mnohem více vína, ale ve výrazně nižší kvalitě. 

Ovšem v minulosti to tak vždy bohužel nebylo. Když v roce 1870 byly vinohrady takřka kompletně zničeny mšičkou révokazem, v Bandolu bohužel převládlo osazování vinohradů odrůdami, jejichž pěstování bylo méně náročné. Navíc poskytovaly vysoké výnosy a měly vysoký obsah alkoholu, nicméně kvalita vín z nich vyráběných byla nízká. Naštěstí ve 30. letech 20. století se zde výrazněji uplatnila myšlenka, že návrat dřívější slávy a kvality bandolských vín se podaří uskutečnit až s opětovným pěstováním odrůdy Mourvèdre. 

Tato odrůda, která je ve vínu nejvíce zastoupena, hraje velkou důležitost. Je to pozdě dozrávající modrá odrůda, která potřebuje opravdovou „sluneční výheň" během celého léta i podzimu, jinak hrozny nedosáhnou plné zralosti. Dává vínu sytou, temnou barvu a typický charakter vůně a chuti s tóny kávy, kůže a podhoubí. Po staletí se z ní v této méně známé vinařské oblasti Provence vyrábí plná a strukturovaná červená i růžová vína vysoce ceněná po celém světe pro svou bohatost a plnost. Bandolská růžová vína jsou solidně stavěná a vydrží několik let ve sklepě, což se jinak o spoustě provensálských „rosé" říci nedá. Růžová vína z Provence nejsou podobná žádným jiným vínům z celého světa. 

Bílým bandoským vínům tu dává nezaměnitelnou vůni a chuť zejména odrůda Clairette. Výroba bílých vín činí pouhých asi 5 % z celkové produkce, ale jsou to vína, která těžko snesou srovnání a zanechají silný dojem. 

Červená vína z Bandolu navíc musí zrát nejméně 18 měsíců v dřevěných sudech. Nejde však o klasické soudky "barrique", ale o podstatně větší sudy nazývané "foudre". 

Víno má navíc velký obsah jódu, mořské soli a železa, což má pozitivní vliv na lidské zdraví. Je to díky větrům vanoucím od moře a kořenům dosahujícím až 80 metrů k podzemním mořským vodám. 

Tak co, dostali jste chuť vyzkoušet bandolská lahodná vína? Nebo již máte osobní zkušenost? A jaké vám chutnají nejvíce? 

Podělte se s námi se svými zkušenostmi pod článkem... 

Prohlédněte si naši nabídku výjimečných bandolských vín, která jsme pro vás pečlivě vybrali v těch nejlepších bandolských vinařstvích

Previous
Previous

Apelace, značení a jejich pravidla ve zkratce

Next
Next

Kam na nejlepší francouzské víno a přitom i něco vidět?