Apelace, značení a jejich pravidla ve zkratce

Pokud i vy nepatříte k velkým znalcům vín, ale zároveň chcete pít kvalitní a lahodné francouzské víno, určitě oceníte pár tipů o značení a pravidlech francouzského vína, kterých je dobré si na etiketě všímat. Tentokrát jsme si pro vás připravili ne tak známou oblast. Jedná se o region Bandol, což je kolébka francouzského vína. Tato oblast by vás také mohla zajímat pro své příznivé ceny oproti ostatním vínům z Provence, ale zároveň zachováním té nejvyšší kvality francouzských vín.

  1. Odrůdy Hroznů: Základem bandolských vín jsou hrozny odrůdy Mourvèdre, které tvoří většinu směsi. U červených vín Bandol je to obvykle minimálně 50-95 %, zbytek doplňují odrůdy Grenache a Cinsault. U růžových vín je opět Mourvèdre v popředí, přičemž tvoří 50-80 % směsi, doplněné Grenache a Cinsault.

  2. AOC Identifikace: Aby mohla vína získat privilegované označení Bandol AOC, musí splňovat přísná kritéria, zahrnující specifikace týkající se pěstitelské oblasti, povolených odrůd, limitů výnosů a technik vinifikace. Toto označení slouží jako záruka autentičnosti a tradice, připomínající dlouhou a významnou historii regionu.

  3. Terroir a Vinařská Integrita: Vinařská potvrzenka Bandol zaručuje, že víno bylo produkováno, zralé a lahvováno na stejném pozemku. Tento aspekt zajišťuje, že vinařská výroba je řízena z jednoho zdroje, což je zásadní pro zachování autentičnosti a charakteru.

  4. Označení Ročníku: Vyznačení ročníku na lahvi je jako záznam historie. Každý ročník nese s sebou informace o klimatických podmínkách, kvalitě sklizně a potenciálu zrání, což pomáhá sommelierům a znalcům vinařského umění lépe porozumět a ocenit komplexitu daného vína.

  5. Obsah Alkoholu: Bandolská vína, podmíněná teplým středomořským klimatem, často vykazují vyšší obsah alkoholu, což je důsledek koncentrace chutí a tělesnosti, kterou poskytuje odrůda Mourvèdre a další charakteristické prvky terroir.

Značení a pravidla spojená s apelací Bandol jsou základními pilíři pro pochopení a hodnocení těchto prestižních vín. Pro sommeliery a milovníky vín představují tyto informace cenný nástroj k objevení a ocenění jedinečnosti a kvality, kterou Bandol nabízí. Sklenice plná bandolského vína není pouze okamžikem potěšení, ale i příležitostí k prozkoumání bohaté historie, tradice a terroiru této výjimečné oblasti. Samozřejmě ale k vášni pro bandolská vína se musíte propít.

Previous
Previous

Cestování po Bandolu

Next
Next

Zajímavosti, pěstování a specifické vlastnosti bandolských vín