Zajímavosti o víně

Co jste o víně možná nevěděli, ale díky nám můžete😊 

To, že víno v malé míře blahodárně působí na náš organismus, je všeobecně známo, a i když to není vědecky dokázáno, všichni víme, že minimálně na naši dobrou náladu má pozitivní účinek😊  

Co ale řada lidí neví, jsou různé zajímavosti a praktické tipy, které Vám v životě usnadní jakoukoliv společenskou akci a ty jsme pro Vás sepsali v našem článku. 

Snadné a rychlé vychlazení vína 

Ohlásila se Vám nečekaně návštěva, ale bohužel nemáte žádnou láhev vína v lednici? Nemusíte zoufat. Řešení je velmi jednoduché. Vložte láhev vína do ledu smíchaného se solí. Stačí dvě až tři lžičky soli, která pomůže rychlejšímu ochlazení. Věřte, že nikdo nic zaručeně nepozná. 

Stojany na víno krásně oživí interiér, a ještě jsou velmi praktické 

Víte, že sklon při ukládání lahví hraje velkou roli. Láhve, především ty s korkovou zátkou, bychom neměli nechávat příliš dlouho postavené. Zabrání se tak vysychání korku, ke kterému může dojít při delší archivaci. Pokud korek příliš dlouho vysychá, do láhve se může dostat vzduch a víno se začne kazit.  

Jaké víno připravit pro návštěvu 

Máte přivítat zahraniční hosty a nevíte, jakým jídlem a vínem je pohostit? Možná Vám pomůže tato informace. Většina světa miluje červené víno. ČR je jedna z mála zemí, kde v oblibě vede víno bílé. Pokud tedy budete mít návštěvu ze zahraniční, připravte pro ni grilované, dušené nebo pečené maso, případně výraznější zeleninový pokrm s k němu červené víno z apelace Bandol. Například naším Domaines Bunan Mas de La Rouvière Rouge 2018 nikdo nepohrdne. 

Tvar sklenice podtrhne chuť vína 

Pokud si chcete víno řádně vychutnat, měli byste volit sklenici podle toho, jaký typ vína plánujete pít. Každé víno má trochu jiné vlastnosti, kterým dá správný tvar a typ sklenice maximálně vyniknout a na to, abyste rozdíl poznali, rozhodně nemusíte být žádným znalcem.  

Ne všechna vína zrají věkem 

Většina lidí si myslí, že čím je víno starší, tím je kvalitnější a má větší hodnotu. Ve skutečnosti je to tak, že 90 % vín by měla být spotřebována do roku od jejich výroby. Pokud tedy budete svoje oblíbené víno dlouho schovávat na nějakou speciální příležitost, může se také stát, že budete nemile překvapeni. 

 

Znáte ještě další zajímavé tipy? Podělte se o ně s námi v komentářích a získáte 10% slevu na náš e-shop

Previous
Previous

Kam na nejlepší francouzské víno a přitom i něco vidět? 

Next
Next

Biodynamická vína