NEJLEPŠÍ RŮŽOVÁ VÍNA NA SVĚTĚ…ZNÁTE JE? 

Schválně, tipněte si, kde byste je našli…. 

Nebudeme vás dlouho napínat, jedná se o apelaci Bandol v jihovýchodní části Francie v Provence, kde se pěstuje vinná réva na rozloze přibližně 1600 hektarů hned u pobřeží Středozemního moře. 

Že si dost troufáme označit Bandol za kolébku francouzského vinařství a zároveň za oblast, odkud pochází nejlepší růžová vína na světě. Hned vám vysvětlíme, proč tomu tak je: 

  1. Klenot jménem Mourvédre 

    Nejvýznamnější podíl na jejich výjimečnosti má odrůda Mourvédre. Tato modrá, pozdně dozrávající odrůda hraje v tamních růžových vínech dominantní roli. V Bandolu jsou vinice vysázeny na jílovité půdě s křemičito-vápencovým podložím. Zdejší terroir dotváří přímořské klima s velkým množstvím slunečných dnů, vítr vanoucí od moře a zásoby podzemní mořské vody. To vše dohromady vytváří ideální podmínky k dozrávání hroznů odrůdy Mourvèdre do skvělé kondice. Ta pak zanechává v růžových vínech nezaměnitelný a výrazný otisk, který je pro růžová vína z Bandolu tak typický, zejména mineralitou a salinitou.

  2. Omezená produkce ve prospěch kvality 

    Dalším faktorem je redukce výnosů z úrody. Tím vinaři zjednodušeně řečeno dávají přednost kvalitě před kvantitou a dobrovolně se tak vzdávají zhruba 30 %, někdy až 50 % možných výnosů. Vinaři mají ale možnost svou energii dopřát jen těm nejkvalitnějším hroznům. Bandolská růžová vína musí splňovat i další přísné požadavky, včetně minimálního podílu 50 % hroznů sklizených pečlivě ručně. 

  3. Není lis jako lis 

    Velice důležitým faktorem, který má vliv na barvu a jedinečnou chuť vín, je také šetrné lisování hroznů. Bandol např. oproti Tavelu, což je oblast, která se výhradně specializuje na výrobu růžových vín a je považována za jednu z nejuznávanějších ve světě, používá lehké přímé lisování hroznů před odstraněním slupek namísto metody saignée, která extrahuje šťávu z rozdrcených hroznů. Výsledkem je světlejší víno, které pomáhá podtrhnout jemnou stránku odrůdy Mourvédre a zároveň jí umožňuje projevit její nejlepší vlastnosti. 

  4. Tři hlavní domény 

    Růžové víno kromě klíčové odrůdy Mourvédre také obsahuje další používané odrůdy, jako jsou Grenache a Cinsault. Ty dotváří důležitou roli v charakteru vína – Mourvédre jim dodává složitost a strukturu, Grenache chuť čerstvého ovoce a Cinsault zajímavou vůni. 

  5. Poměr cena/kvalita 

    V neposlední řadě k výjimečnosti bandolských vín přispívá i jejich přívětivá cena. Například oproti vínům z Tavelu, oblasti, která je známá pro svou produkcí růžového vína. Tamní vína se svou cenou řadí ke střední až vyšší cenové kategorii. U bandolských vín je to naopak. Jejich cena je v porovnání nižší anebo za stejnou cenu “nakoupíte více muziky”. To jistě potěší každého milovníka kvalitního vína. Je to dáno tím, že vinařská oblast Bandol je méně známá i kvůli své rozloze, byť jde o klenot vinařské oblasti Provence. 

TIPY NA RŮŽOVÉ VÍNO Z BANDOLU, KTERÉ ROZHODNĚ STOJÍ ZA VYZKOUŠENÍ! 

Král z Bandolu! Domaine Lafran-Veyrolles Bandol Rosé - Bandol.cz 

Toto růžové víno je směsí odrůd Mourvedre, Grenache, Cinsault, vyrobených z hroznů z 90 let starých  vinic. Jedná se o gastronomické víno, které má jiskrnou, jasně růžovou barvu s oranžovými odlesky. V nose jsou cítit růže, moruše a mandarinky. Chuť je čistá, svěží, minerální a strukturovaná, s krásnou persistencí. Skutečně ikonický výrobce, jehož vína jsou první, která vás napadnou při zmínce o Bandolu!

Rozverný mladík! Domaine de La Chrétienne BANDOL LA LECQUE Rosé - Bandol.cz 

Pokud chcete zkusit černého koně v této stáji, doporučujeme vyzkoušet vinařovu “Mekku” čímž je rozhodně La Chrétienne Bandol La Lecque rosé. Čistá, jiskrná, svěží mladá barva s tóny cibulové slupky. Vůně i chuť jsou svěží, s jemnou salinitou, jemně ovocné, elegantní a rafinované. Dlouhá minerální suchá dochuť. Nebojte se vyzkoušet něco neokoukaného! 

Ověřené rodinné vinařství! G. Tournier Bandol Rosé Cuvée La Lyre 2022 - Bandol.cz 

Toto víno je možná nejserióznějším vínem této kategorie. Čistá, svěží lososově růžová barva, která evokuje sluncem zalitý provensálský venkov. Vůně i chuť jsou komplexní a zároveň svěží, minerální s příjemnou salinitou, připomínající granátové jablko, růžový grep a višně. Víno navíc využívá biodynamické zemědělství, tedy zachování organického života v půdě, přirozené zatravnění, orbu za pomoci zvířat a vnímání vesmírných zákonů.   

Next
Next

Cestování po Bandolu